top of page
Search
  • Writer's pictureЕдіта Бондаренко

Кока-кола під мікроскопом - факти, що ставлять крапку в питанні: "Пити чи не пити?"


На етикетці зазвичай пишуть, що в Кока-колу входить цукор, фосфорна кислота, кофеїн, карамель, вуглекислота і якийсь «екстракт». Цей екстракт і викликав підозру. І компанія Coca-Cola була змушена розкрити секрет, з чого ж насправді роблять колу. Це була рідина, отримана з комахи Cochineal (Кошеніль).

Кошеніль - це комаха, яке живе на Канарських островах і в Мексиці. Ця комаха присмоктується хоботком до рослини, смокче сік і ніколи не рухається з місця. Для комахи кошеніль готують спеціальні поля. Цих комах в поле збирають жителі сіл. З самок і яєць цих комах виводять пігмент під назвою кармін, який і забарвлює кока-колу в коричневий колір. Сушений вид кошеніль виглядає, як родзинки, але насправді ця комаха!

Тепер ви знаєте, що означає слово «Кока» в назві напою. А тепер поговоримо про те, що ховається за словом «Кола». Я розповім вам історію співробітника, який 23 роки пропрацював на фабриці Coca-Cola. Сировиною для коли є солодкового кореня, і цими країнами харчуються різні ссавці, в тому числі і миші. Великі компанії при виробництві коли збирають ці коріння тоннами за допомогою екскаваторів. При складанні тонн коренів вони не в змозі витягувати мишей. Тому солодкового кореня пресують разом з тим, що було серед коренів. Тільки після цього залишки вовни, лапи і так далі витягуються з цієї маси! Від того, що напій має темний відтінок, не помітно, що в ньому також присутня кров і шлункова рідина мишей. Звичайно ж, гіганти-компанії, які виробляють колу, намагаються нейтралізувати шкідливі речовини за допомогою хімікатів. За 23 роки співробітник, який розповів цю історію, ні разу не випив і склянки коли.


181 views0 comments
bottom of page